Sorumlu Kurumsal Vatandaşlık
*Veriler 2023 Entegre Faaliyet Raporumuza aittir.
Ekonomik Etki
CCI olarak, operasyonlarımızı sürdürdüğümüz her coğrafyada tarım, enerji, imalat, nakliye, dağıtım, perakende, soğutma, reklam, medya ve paketleme dahil olmak üzere birçok endüstri için katma değer üretiyor, yerel istihdamı destekliyor, ödediğimiz vergiler ve yürüttüğümüz sosyal yatırım projeleri ile bulunduğumuz ülkelerin ekonomilerine ciddi katkıda bulunuyoruz.
CCI olarak, 12 ülkede 1,2 milyondan fazla satış noktasıyla faaliyet gösteren ve 600 milyondan fazla tüketiciye hizmet veren, bulunduğumuz ülkeler üzerinde ekonomik açıdan önemli bir etkiye sahibiz. CCI Türkiye operasyonları ile faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde yaklaşık 42.000 doğrudan ve dolaylı iş yaratıyor, perakende sektöründe 31 bin tarımsal işletmeye gelir, 175 bin tarım işçisine istihdam olanağı ve 10 milyar TL katma değer sağlıyoruz.
Ürünlerimizi mümkün olduğunca yerel olarak tedarik ettiğimiz hammaddelerle üretiyor, dağıtıyor ve satıyoruz. Tek bir şişe Coca-Cola, üretimden tüketiciye uzanan yolculuğunda, tarım, enerji, imalat, nakliye, dağıtım, perakende, soğutma, reklam, medya ve paketleme dahil olmak üzere birçok endüstri için katma değer üretiyor ve böylece ekonomik değer zincirinde büyük ölçekte iş hacmi yaratılmasını sağlıyor.
CCI’ın Ekonomik Etkisi * | Ekonomik Etki Çarpanı | Doğrudan ve Dolaylı İstihdam |
---|---|---|
Türkiye | 1:9,5 TL (Lira) | 42.000 |
Kırgızistan | 1:7,57 KGS (Som) | 3.500 |
Kazakistan | 1:1,6 KZT (Tenge) | 9.250 |
Pakistan | 1:2,74 PKR (Rupi) | 60.000 |
Kurumsal Sosyal Sorumluluk
CCI Kurumsal Sosyal Sorumluluk stratejisi, CCI’ın 2030 Sürdürülebilirlik taahhütlerine uygun olarak üç ana alanda şekillendirildi: Su Geri Kazanımı, Atık Yönetimi, Kadın Güçlendirme Projeleri ve Gençleri Güçlendirme Projeleri.
Temiz suya ulaşım faaliyet gösterdiğimiz coğrafyalardaki en önemli sorunlardan biridir. Toplum refahı ve işimizin sürdürülebilirliğini doğrudan etkileyen bu soruna yönelik etkilerin azaltılması için projeler hayata geçiriyoruz.
TCCC, CCI Türkiye, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma Merkezi iş birliğinde Konya’da yürütülen ve 2021 yılında Bakanlık tarafından teşekkür plaketine layık görülen “Geleceğin Tarımı Projesi”, tarımsal uygulamalarda sürdürülebilir arazi ve su kullanımını esas alarak, çiftçilerin iklim değişikliğiyle mücadele etmesini kolaylaştıracak geniş kapsamlı bir model oluşturmayı hedefliyor.
2014 yılında TCCC; Doğa Koruma Merkezi, Harran Üniversitesi ve Cullap Sulama Birliği iş birliği içinde başlatılan “Harran Ovası’nda Gece Sulaması Projesi” kapsamında, buharlaşma ve su kaybının oldukça yüksek olduğu Harran Ovası bölgesinde gece sulaması ve yağmurlama sulaması tekniği ile önemli miktarda su tasarrufu sağlanması amaçlanıyor. Proje ile aynı zamanda çiftçilerin maliyetlerini düşürecek ve iklime uyum sürecine adapte olmalarını sağlayacak iklim dostu tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor
TCCC ile ortak fonlanan proje kapsamında Madaba''daki fidanlıklarda etkin sulama yönetimi, tohum yönetimi ve fide üretimi yoluyla su geri kazanımı sağlanacaktır.
Kapsayıcı, topluluk temelli ve özel sektör katılımı yaklaşımıyla, Tacikistan''ın kırsal bölgelerinde güvenli içme suyu kaynağına erişimi iyileştirmek için hayata geçirilen proje, 2022 yılında Tacikistan’ın tamamını kapsayacak şekilde genişletildi.
Coca-Cola Vakfı ve USAID (Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı) tarafından ortaklaşa finanse edilen ve su krizinin yaşandığı Soran bölgesinde hayata geçirilen WADA Tajdid Su Projesi sayesinde 75.000 kişinin suya erişimi iyileşirken, yılda yaklaşık 750 milyon litre su tasarrufu sağlandı. 2020 yılında projeye katkıda bulunmaya başlayan CCI Irak, projenin ilk aşamasını 2022 yılında tamamladı.
Irak Hükümeti''nin “Temiz ve Yeşil Irak” vizyonu doğrultusunda, Sulama Kanalını Temizleme ve Tarama Anlaşması kapsamında CCI Irak, Hilla fabrikası atık su arıtma ünitesinden çıkan suyu, fabrika yakınında yerel halka ait olan tarım arazilerinin sulanması için sulama kanalına akıtıyor. Kanal, 10 km boyunca temiz su ile besleniyor ve yaklaşık 3.600 dönüm tarım arazisini suluyor.
Coca-Cola Vakfı tarafından finanse edilen, UNDP’nin "Kırsal alanlarda güvenli içme suyuna erişim sağlayarak Aral Denizi bölgesinde sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi" projesi ile Özbekistan’ın Harezm bölgesinde, kaliteli su kaynağına erişim yoluyla hedef nüfusun yaşam standartlarının iyileştirilmesi amaçlanıyor. Proje; altyapı inşası, eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ile uygulama ve bakım faaliyetleri sürecinde görev alacak Topluluk Temelli Girişim Grubunun oluşturulması aşamalarını içeriyor. Karakalpakistan bölgesinde ise, saatte 8.000 litre kapasiteli tuzdan arındırma ekipmanının kurulumu ile 83 hane ve 2 okul olmak üzere yaklaşık 1.100 kişinin temiz suya erişimi hedefleniyor.
CCI Pakistan, halkın güvenli içme suyuna erişimini desteklemek amacıyla faaliyet gösterdiği bölgelerde her biri 2.000 litre/ saat kapasiteye sahip 5 adet yeni su filtrasyon tesisi kurdu. Ayrıca yerel halkın da desteğiyle, tesislerin ömrünü uzatmak adına 11 eski su filtrasyon tesisini yeniledi. Halihazırda 35 filtreleme tesisi ile 1,1 milyon kişiye temiz su sağlanmaktadır.
Ambalaj odağında geri dönüştürülmüş pet kullanım oranını artırma hedefimizin yanı sıra, atık toplama projeleri ile operasyonlarımızın çoğunluğunu oluşturan ve halihazırda toplama faaliyetleri olan Türkiye, Pakistan ve Kazakistan’da piyasaya sürdüğümüz ambalajları toplamayı; diğer ülkelerde ise toplama sistemleri kurulmasına öncülük etmeyi ve/veya farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.
HoReCa sektöründe atık geri dönüşümünü teşvik etmeyi ve sektörün çevresel etkilerini azaltmayı amaçlayan proje kapsamında; HoReCa, dijital bir platform üzerinden, toplanan PET şişeleri doğrudan geri donuşum firmalarına satabilmekte, geri donuşum firmaları da hem verimli rota planlaması ile lojistik harcamalarını azaltmakta hem de daha kaliteli bir ham maddeye daha az ödeme yapmaktadır. 2023 yılı içinde proje kapsamında 120 HoReCa noktasından toplanan toplam 5 ton PET şişe geri dönüşüme gönderildi.
Coca-Cola Vakfı'nın desteğiyle Kırgızistan’da yürütülen Waste Net Ağı projesi ile atık toplayıcıları, geri dönüşüm firmaları ve HoReCa sektörü arasında teşvik ve iş birliği sağlayarak atık toplama ve geri dönüşüm sisteminde verimlilik artışı amaçlanmaktadır. Raporlama döneminde atık yönetimi sektöründeki 3 işletme ekipman finansmanı alırken, yılda 120 binden fazla turistin ağırlandığı Issık-Gol bölgesinde 3 pansiyona ayrı atık toplama için 50 konteyner ve metal kafesli kutu şeklinde 8 konteyner kuruldu. Proje kapsamında 933 ton atık toplandı ve işlendi. Ayrıca, taraflar arasında iş birliği alanlarının geliştirilmesi amacıyla şehirlerdeki yerel yönetimlerle 5 adet iş birliği mutabakatı imzalandı.
Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, TCCC ve “Ecohub” ekolojik platformu iş birliğinde, HoReCa sektöründe sorumlu atık yönetimi uygulamalarını teşvik etme amacıyla Pet Şişe Geri Dönüşüm Projesi’ne devam edildi. Proje kapsamında; 2022 yılında 43 ton plastik atık toplanırken, 2023 yılında 50’den fazla noktadan toplanan atık miktarı yaklaşık 66 tona ulaştı.
2023 Sürdürülebilirlik Taahhütlerimizin bir parçası olarak;
- 3.2.1. Başla! projesinin kazananı Ecosen ortaklığında, CCI Kazakistan’ın pazara sürdüğü eşdeğer ambalaj hacminin %100'unun toplanması amacıyla Almatı’da Eko-İstasyon açıldı. Bu çevresel girişim ile bugüne kadar 3 tondan fazla plastik atık, toplamda ise 11 tonun üzerinde atık toplandı.
- Kilit müşteri ile yapılan iş birliği neticesinde, 176 kg geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış şişe şeklindeki 11 adet kutu, Almatı şehrindeki 9 satış noktasına yerleştirildi. Toplanan yaklaşık 250 kg plastik, yeni yıl reklam ekipmanlarının üretiminde kullanılacak.
- En büyük atık toplayıcısı VSK Karaganda ile yapılan ortaklık sonucunda Karaganda şehrine 100 adet konteyner yerleştirildi ve 8.607 kg plastik toplandı.
- 28.000'den fazla kişinin katılımıyla düzenlenen Coke Studio Festivali'nde, Recycle Brige ortaklığı ile 815 kg'dan fazla atık toplanarak geri dönüştürüldü.
- Dünya Çevre Günü çerçevesinde; atıkların ayrı toplanması konusunda çeşitli STK’lar tarafından eğitimler düzenlendi. Eğitimlere 100'den fazla fabrika ve ofis çalışanı katılım gösterdi.
CCI olarak, etkileşimde bulunduğumuz tüm paydaşlar için farklı şekillerde değer yaratmaya çalışıyoruz. Sorumlu kurumsal vatandaş ilkesi doğrultusunda, her yıl kadınların ve gençlerin güçlendirilmesi için toplumsal kalkınma proje ve programları oluşturuyoruz.
Cumhuriyetimizin 100. Yılında CCI Türkiye''nin kadın istihdam oranlarını ve kadın yetenek havuzunu artırmaya yönelik oluşturduğumuz Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı Gururlu Yüzler’de 100’lerce kız öğrenciye burs ve staj imkanı sağlıyor, 100’lerce kadına kariyerlerinde eğitim desteği, staj, mentorluk ve işe alımda öncelik sağlıyoruz.
TCCC 2010 yılında, 2020 yılı sonuna kadar dünya çapında 5 milyon kadının sosyal ve ekonomik hayata aktif katılımını desteklemek amacıyla, 5by20 adlı kadınların ekonomik olarak güçlenmesi programını duyurdu.
Bu hedef doğrultusunda 2015 yılında Coca-Cola Vakfı finansal desteği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Habitat ortaklığında Kız Kardeşim Projesi başlatıldı ve sekiz yıl boyunca tüm Türkiye’de uygulanan projenin ilk aşamasında 450 binden fazla kadının hayatına dokunuldu.
Erişim alanı her yıl genişleyen proje kapsamında, 2023 yılında özellikle eğitim ve sosyo-ekonomik alanlarda dezavantajlı durumda olan 18-25 yaş arası üniversite öğrencisi kadına ulaşılması hedeflendi. Projenin yeni etabında Coca-Cola Vakfı'nın finansal desteği ve Özel Sektör Gönüllüler Derneği (OSGD) ortaklığıyla genç kadınların hayallerindeki mesleklere ulaşmalarına, birbirlerinden ilham almalarına, başarılı bir kariyer için ihtiyaçlarını belirlemelerine ve güçlenmelerine destek olundu.
Doğrudan bursların yanı sıra eğitici ve ilham verici içeriklerle desteklenen projede üç program başlatıldı: Burs, Güçlenme ve Yıldızlar Karması. Burs Programı ile Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğinde, depremden etkilenen bölgelerde üniversite eğitimine devam eden ve maddi desteğe ihtiyaç duyan 18-25 yaş arası 300 genç kadına burs verildi. Güçlenme Programı kapsamında; profesyoneller ve alanında uzman kişiler tarafından öğrencilere günlük yaşam, kariyer ve gelişim konularında mentorluk verildi. AHBAP Derneği ile ortaklaşa başlatılan Yıldızlar Karması Programı ile ise spor ve sanat gibi alanlarda hayallerini gerçekleştirerek kız kardeşlerine rol model olmak isteyen üniversiteli genç kadınlara ayni ve maddi kaynak sağlandı.
Kız Kardeşim Projesi, 2024 yılında da mevcut programlara ek olarak yeni programlarla ve iş birlikleriyle kadınların güçlenmesine destek vermeye devam edecek.
CCI Azerbaycan, iş gücüne katılan kadın mühendis sayısını artırmak amacıyla, Bakü Mühendislik Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi ve Azerbaycan Teknik Üniversitesi ile Mutabakat Zaptı imzalayarak burs programı başlattı. Programa hak kazanan adaylar, 3 aylık burs desteğinin yanı sıra, CCI Azerbaycan Tedarik Zinciri Departmanında 6 aylık ücretli staj yapma imkanına sahip olacak.
Coca-Cola Vakfı tarafından desteklenen Kadınların Güçlenmesi Projesi Coozin, sıfır başlangıç sermayesi ile kadınlara kendi küçük işletmelerini kurma fırsatı sağlayan dijital bir platformdur. Halihazırda Özbekistan ve Tacikistan’da yürütülen proje ile kadınlar; lojistik, çevrimiçi ödemeler ve eğitimler dahil olmak üzere gerekli tüm hizmetlere dijital olarak bağlanarak serbest meslek fırsatlarından yararlanabiliyor. Platforma katılmadan önce kadınlara finansal okuryazarlık, psikoloji, fotoğrafçılık, girişimcilik ve mutfak becerileri konularında eğitimler veriliyor. 2023 yılında Coozin Projesi ile Tacikistan'da 3.434 kadına ve Özbekistan’da ise 12.000 kadına erişim sağlandı.
2021 yılında CCI Tacikistan U30+ Takımı, “Tacikistan’da Kadınları Güçlendirmek” temalı U30+ projesinde birincilik kazanmıştır. Söz konusu proje, eğitim ve uygulama olmak üzere 2 aşamada gerçekleştirilecek.
2013 yılında Coca-Cola Vakfı tarafından kadın istihdamını artırmak amacıyla hayata geçirilen Belesteri Programı; kadın girişimcilere finansal destek sağlarken, girişimcilik ve çiftçilik alanında eğitimler düzenliyor ve mentorluk desteği veriyor. Proje kapsamında bugüne kadar 100'un üzerinde işletme oluşturuldu ve 67.000'den fazla kadına eğitim verildi. 2023 yılı özelinde ise 17.000'den fazla kadına girişimciliğin temelleri konusunda eğitim verildi ve 5 adet forum düzenlendi. 20 kadın kendi işlerini kurmak veya geliştirmek için hibe kazandı.
Gençlerin sürdürülebilir bir yaşam hedefiyle geliştirdikleri çözümleri desteklemeyi ve gençleri güçlendirmeyi amaçlayan 3.2.1 Başla! Programı, 2023 yılında CCI Kazakistan'da plastik atık toplama odağında başarıyla uygulanmaya devam etti ve 134.500 öğrenciye erişim sağlandı. Program sonunda 12,5 ton plastik toplandı. CCI Kırgızistan’da ise program kapsamında 1.000 kişiye erişim sağlandı ve en iyi 6 projeye ekipman desteği sağlandı.
CCI Türkmenistan, Aşkabat''ta düzenlenen genç profesyonellerin potansiyel iş fikirlerini sunduğu “Yaz devam etti. Programın 7. sezonunda, 10 yarı finalist yer aldı ve 4 finaliste projelerini desteklemek için hibe verildi. CCI Kırgızistan’da ise programa 180 katılımcı katıldı ve en iyi 5 sosyal proje finanse edildi. İş Kampı” etkinliğine davet edildi. Genç liderler, Türkmen satış pazarına ulaşma konusundaki satış, pazarlama ve üretim stratejilerini paylaştı. Jüri tarafından 4 finalist takım arasından seçilen birinci takıma, CCI Türkmenistan sponsorluğunda hediyeler takdim edildi.
Coca-Cola Company desteği ile gerçekleştirilen dünyanın her yerinden öğrencilere ve genç bilim insanlarına, Nobel Ödülü sahipleri ve seçkin bilim insanlarıyla çevrimiçi olarak iletişim kurma olanağı sağlayan ve 4 gün süren Nobel Festivali’ne bu yıl 1.800 kişi, 10.000 öğrenci de çevrimiçi olarak katılım gösterdi.
CCI Gönüllüleri
Çalışan gönüllülüğünü teşvik etmek ve desteklemek, CCI organizasyon kültürünün yapı taşlarından biridir. CCI bünyesinde uzun yıllardır gönüllülük faaliyetleri bulunmasına rağmen 2017 yılında gönüllülük faaliyetlerinin sistematik olarak teşvik edilmesi ve CCI bünyesinde gönüllülük kültürü oluşturmak amacıyla CCI Gönüllülük Programı''nı oluşturduk. İlk olarak Türkiye''de başlatılan program, kademeli olarak diğer CCI ülkelerine de yayılıyor. Türkiye’de CCI çalışanları, kuruluşların gönüllülüğü daha etkin yönetmelerini sağlayan dijital bir platform olan Abilitypool üzerinden Gönüllülük Programı''na başvurarak, 100’den fazla STK projesinde ve CCI Kurumsal İlişkiler departmanı tarafından hayata geçirilen gönüllülük aktivitelerinde ve sosyal sorumluluk projelerinde yer alabiliyor.
Kısa süreli gönüllülük faaliyetlerine katılır.
23 Kasım 2021’de Coca-Cola Türkiye Gönüllüleri ve Ege Orman Vakfı yetkililerinin katılımıyla Coca-Cola Türkiye Hatıra Ormanları''nı oluşturacak ilk fidanlar Bursa-Mudanya ağaçlandırma sahasında düzenlenen dikim töreni ile toprakla buluştu. Bursa’nın yanı sıra Adana ve Elazığ bölgelerinde de dikilecek fidanlar büyüyerek 50 bin ağacın kök saldığı “Coca-Cola Türkiye Hatıra Ormanları”na dönüşecek.
CCI Pakistan, 2021 yılında Pakistan Çevre Bakanlığı ile işbirliği içinde yürüttüğü Temiz ve Yeşil projesi kapsamında temiz ve yeşil bir Pakistan inşa etmeye yardımcı olma taahhüdünün bir parçası olarak başlattığı kampanya ile 8 ilçede 50.000 fidanı başarıyla toprakla buluşturdu. Programa 120 CCI Pakistan gönüllüsü ve ağaçların dikildiği eğitim kurumlarından gönüllü öğrenciler katıldı.
CCI Ürdün, gençlik etkinlikleri düzenlemek için Amman Büyükşehir Belediyesi ve Abella Vakfı ile işbirliği içinde Yeşil Amman 2020''nin alt projelerinden birine katıldı. Amman''ı yeşil bir şehir haline getirme ana hedefine ulaşmak için projenin ilk aşaması 200 ağaç dikilmesini içeriyordu. Projenin ilk aşamasına 150 gönüllü katıldı.
Clean & Drive projesi kapsamında temiz ve yeşil bir Pakistan''ın inşasına yardımcı olma taahhüdünün bir parçası olarak başlattığı ve Pakistan Çevre Bakanlığı ile işbirliği içinde gerçekleştirdiği kampanya ile 2019 yılından itibaren 200.000 fidanı başarıyla dikti. Programa CCI Pakistan gönüllüleri katıldı.
Ürdün Nehir Vakfı ve Ürdün operasyonumuz işbirliğinde gerçekleştirilen proje ile 2010 yılında Ürdün’de 8 geri kalmış bölgenin altyapısı iyileştirildi, parklar ve bahçeler düzenlendi, ağaç dikildi, geri dönüşüm projeleri gerçekleştirildi. Proje, liderlik ve proje yönetimi eğitimi alan 25 üniversite öğrencisi gönüllünün önderliğinde ve 15-19 yaş arası 225 gönüllünün katılımı ile gerçekleştirildi. CCI yöneticileri de projede aktif olarak görev aldı.
4 Temmuz''da CCI Kazakistan Gönüllüleri kulübünün yeniden başlatılmasının bir parçası olarak Teplo Vakfı''nın kurucusu eko-aktivist Timur Begaidarov ile bir motivasyon toplantısı düzenlendi. Almatı''daki ofisin lobisinde, sadece eski kıyafetleri değil, aynı zamanda kitap, aksesuar, ekipman ve oyuncakları da getirip bağışlayabileceğiniz bir "Teplo" kutusu var. Amaç bu kutudaki her şeyin, kondisyonundan bağımsız olarak bir kullanım alanı bulmasını sağlamak.
Coca-Cola Azerbaycan, "Bahar Temizliği" kampanyası için Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve EcoHub çevre platformuyla ortaklık kurdu. "Bu bahar çevreyi temizleyelim" sloganıyla 5 güne yayılan kampanyaya, Daniz AVM''de toplumlarını daha temiz ve daha yeşil hale getirmek için birlikte çalışan halktan en az 100 gönüllü katıldı.
Eylül ayında gerçekleştirilen Dünya Temizlik Günü kapsamında; Türkiye, Kazakistan, Irak, Azerbaycan, Ürdün ve Kırgızistan’daki 400’e yakın CCI gönüllüsü, aileleriyle birlikte güçlerini birleştirerek 21 noktada atık ve geri dönüştürülebilir plastik topladı. CCI Kazakistan gün sonunda 280 kg plastik, 270 kg metal, 65 kg karton ve 23 kg''dan fazla atık toplarken; CCI Kırgızistan 1,6 ton plastik, 6 ton cam, 2 ton teneke kutu ve 1.5 ton kağıt, CCI Türkiye ise 8 ilde 70 torba atık topladı. CCI Kırgızistan, devlet tarafından organize edilen etkinliğe katılan 1.000 gönüllünün temizlik malzemesi ihtiyaçlarını karşıladı.
CCI Azerbaycan olarak Her yıl Eylül ayının üçüncü Cumartesi günü “Uluslararası Kıyı Temizleme Günü” olarak kutlandı. CCI Azerbaycan, son 10 yıldır Azerbaycan''daki bu harekete çok aktif katkıda bulunarak etkinliğin gönüllüleri ve ortakları katılmaya teşvik eden büyük ölçekli bir kampanyaya dönüşmesine yardımcı olmaktadır. 2021 yılında Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ASAN Gönüllüleri ile birlikte Bakü sahillerinde “Hazar Denizini Koruyun!” mottosuyla düzenlenen geniş çaplı çevre kampanyasında Hazar Denizi sahillerinde 1.000''den fazla gönüllünün katılımıyla 25 hektarlık bir alandan toplam 6,5 ton atık toplandı.
CCI Pakistan, Dünya Çevre Günü''nü kutlamak için 2015 yılının 5 Haziran''ında WWF ile el ele verdi. 80 çalışan, Karaçi sahilini temizleyerek ve WWF''nin Sandspit Plajı''ndaki Sulak Alan Merkezine mangrov dikerek etkinliğe aktif olarak katıldı. Gün aynı zamanda çalışanlara çevre sorunları hakkında daha fazla bilgi edinme ve ekip oluşturma tatbikatlarına katılma fırsatı da sundu.
CCI Ürdün''den gönüllüler 2015 yılında Ölü Deniz Temizleme Kampanyası''na katıldılar. Etkinliğin amacı, Ölü Deniz bölgesindeki çok önemli iki turistik bölge arasındaki ana caddeyi temizlemekti. Etkinlik, Ölü Deniz Dostları Derneği ile işbirliği içinde düzenlendi. Etkinliğe Orta Doğu Üniversitesi''nden 80''den fazla öğrenci ve CCI Ürdün''den yedi gönüllü katıldı.
TCCC, 2014 yılında ACCB''nin desteğiyle Hazar Denizi kıyısındaki çöp ve atıkların temizlenmesi amacıyla 5. Sahil Temizleme girişimini düzenledi. Araştırmaya çalışanlar, aileleri ve arkadaşları ile gönüllülerden oluşan farklı yaş gruplarından 400 kişi katıldı. Kıyı bölgesinde 2 tondan fazla atık toplandı ve yaklaşık 3,5 kilometrelik kıyı şeridi temizlendi.
2014 yılında CCBCJ turistik Madaba bölgesinin temizlenmesi için Madaba Belediyesi ve “For a Better Jordan” örgütü ile birlikte Madaba Clean-up kampanyası yürüttü. Yaklaşık 100 gönüllünün katıldığı kampanyaya 10 CCBCJ çalışanı da katıldı.
“Çöpsüz Deniz 2013”e Tam Destek Çevre bilincini artırmak, sahilleri temizlemek ve daha temiz bir çevrenin değerinin anlaşılmasını sağlamak üzere Mersin EKOLOG Derneği tarafından düzenlenen “Çöpsüz Deniz 2013” projesine katıldık. İki günlük etkinlikte fotoğraflar çekildi, kirlilik belgelendi ve sualtındaki çöpleri topladık; sahil temizliğine katıldık.
2013 yılında "Denizi Topla, Temizle, Değiştir" (Azerbaycan) "Yıllık Uluslararası Plaj Temizleme Günü" kapsamında Mardakan kıyı bölgesinde 3,5 ton çöp ve atık temizliği gerçekleştirdik. "Topla, Temizle, Deniz Değişsin" sloganıyla yola çıktık.
2013’te Ürdün Turizm Kurulu’nun desteğiyle Kraliyet Doğayı Koruma Derneği tarafından yapılan Temizlik (“Cleanup”) Kampanyası’na 30 CCBCJ çalışanı da gönüllü olarak katıldı. Etkinliğin amacı, atıkların toplum ve çevre için yarattığı tehlike konusunda farkındalık yaratmak ve hem toplumsal hem de çevresel sorumluluk anlayışını geliştirmekti.
2012 yılında “Daha Temiz Bir Çevre için Temizlik Etkinliği”nde Kazakistan’ın Esentay, Malaya Almatinka ve Baskarasu nehirlerinin etrafında büyük bir temizlik etkinliği düzenlendi. Yerel üniversite ve STK temsilcileri ile yöre halkından 1.200 gönüllünün katıldığı etkinlikte nehirler evsel atıklardan temizlendi. Etkinlik sonucunda 16,14 kilometrekarelik nehir kanal ve çevresi temizlenirken, 97,2 metreküp katı ev atığı toplandı.
2011 yılında Azerbaycan''da gerçekleştirdiğimiz uygulamada çalışanlarımız ve yaklaşık 200 gönüllümüz, Şikhlar köyünün sahilinde 35 hektarlık alanı temizledi. Her iki projeyle de çalışanların gönüllülüğünü teşvik etmeyi ve çevre konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı amaçladık.
2011 yılında CCI Ürdün çalışanları, yönetim kurulu üyelerinin de katılımıyla Ölüdeniz’deki sahil temizleme faaliyetini gerçekleştirdiler. Çalışanlarımızın inisiyatifiyle gerçekleşen uygulamaya 90 gönüllü katıldı.
2010 yılında CCI Kırgızistan, Kırgızistan’daki hükümet kurumları ve diğer birçok sorumlu şirket ile birlikte “Cumartesi Temizliği” etkinliğine katıldı. Etkinliğe katılanlar, birçok ilçedeki parkların temizlenmesine yardımcı oldular ve büyük miktarda atık madde topladılar. Etkinliğin ana amacı her köyü, ilçeyi, şehri; yani Kırgız Cumhuriyeti’nin her bölgesini, halka açık yerlerdeki düzenli depolama alanlarından ve atık malzemelerden temizlemekti.
2009 yılında Mersin fabrikası çalışanlarımız başarılı bir atık geri toplama projesine imza atarak, çevredeki köylerde bulunan okullara plastik, kağıt ve cam ambalaj malzemelerinin toplanması ve geri dönüşümü için atık toplama konteynırları sağladı.
CCI İzmir fabrikası çalışanları ve satış ekibi “Uluslararası Kıyı Temizleme Kampanyası” kapsamında Sığacık Limanı’nı temizlediler.
CCI Irak ekibi, 2019 yılında üç tanesi Güney Irak bölgesinde ve üç tanesi de Kuzey Irak''ta olmak üzere kimsesizler yurtlarını ziyaret ederek Dünya Kimsesiz Çocuklar Gününü kutlamıştır. Kurumsal İlişkiler Müdürü, çocuklara eğlence ve mutluluk ruhunu aşılamak için bir konuşma yapmıştır. CCI ekibi, bu anları kimsesiz çocuklarla paylaşarak CCI değerlerini ve ekip ruhunu göstermiştir.
CCI Kazakistan gönüllüleri yetimler, engelli çocuklar ve dezavantajlı ailelerin çocukları da dahil olmak üzere 500''den fazla çocuğun hayatına dokundu. Gönüllüler çocukları ziyaret ederek onlara özel hediye setleri verdi ve onlara okul forması aldı.
2015 yılında Azerbaycan Kadın Kulübü, diğer etkinliklerin yanı sıra Dünya Çocukları Koruma Günü nedeniyle yaklaşık 100 çalışan çocuğunun katılımıyla bir etkinlik düzenlemiştir. Kulüp üyeleri ayrıca, çocuk sığınma evi Ümid Yeri''nin düzenlediği hayır etkinliğine de katıldı.
CCI Kazakistan gönüllüleri her yıl 1 Haziran Çocuk Günü’nü Almatı’daki engelli çocuklarla ve onkoloji merkezindeki hasta çocuklarla birlikte kutluyor.
Saray-Tekirdağ’daki 75. Yıl İlkokulu Özel Eğitim Sınıfı’nda bulunan sekiz öğrencinin yardıma ihtiyacı olduğunu öğrenen Çorlu Öncü Eşler Kulübü üyeleri, sınıftaki tüm öğrencilere okul forması, eşofman, palto ve ayakkabı yardımı yaptı.
2013 yılında CCBCJ Kadınlar Kulübü 2013 yılında Saedat Al Salam Engelli Çocuklar Merkezi’ni ziyaret etti. Kulüp üyeleri çocukların durumunu bizzat görmenin yanı sıra eğitim amaçlı kullanılacak yeni bir televizyon bağışlayarak Merkez’deki Otizm Odası’nın yenilenmesine katkıda bulundular.
6 Kasım’da gerçekleşen İstanbul Maraton’a 100 CCI Gönüllüsü 15 km koşusuna katıldı. 2 CCI Gönüllüsü 42 km koştu. Maraton kapsamında gönüllülerimizin İyilik Peşinde Koş platformu üzerinden başlattığı bağış kampanyalarında Koruncuk Vakfı için 415 K TL toplandı. CCI koşu takımında yer alan eski CCI Çalışanı Saffet Nayman, topladığı bağış ile tüm şirketler içerisinde birinci kurumsal koşucu oldu.
Kazakistan’ın bağımsızlığının 30. yılı anısına ülke genelinde düzenlenen “İyi İşler Maratonu”na 1500 başvuru oldu. 5 kategoride 51 kazanan arasında CCI Kazakistan Gönüllülük Programı da yer aldı. Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanlığı’nın düzenlediği “İyi İşler Maratonu”nun kazananı CCI Kazakistan Gönüllüler Kulübü oldu.
CCI Ürdün Gönüllüleri, Om Ayman Kız Ortaokulu’nun altyapı bakımını yapıtı ve kâr amacı gütmeyen INJAZ kuruluşunun Okul Evlat Edinme Projesinin bir parçası olarak okulda eğitimler verdi. Bu işe gönül veren çalışanlar okulun çitlerini boyadılar ve okulda sağlık ve güvenliği vurgulayan duvar resimleri yaptılar.
CCI Çorlu fabrikası ve tesisteki Öncü Eşler Kulübü, Karamehmet İlkokulu’nu 2013-2014 eğitim-öğretim yılına hazırladık.
Muğla Köyceğiz’de 18 öğretmen ve 155 öğrencilik bir okul restore edildi. Çalışanlarımız ayrıca İzmir Kemalpaşa ve Çorlu’nun Yulaflı Köyü’nde okul restorasyonlarına gönüllü katılım sağladılar.
CCI Ürdün çalışanları “Yaz Gençlik Gönüllü Programı” kapsamında Güçlü Nesiller projesini gerçekleştirdiler. Ürdün Nehri Derneği ve Çocuk Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen projede çalışanlarımız Mansoor Kreishan Lisesi’nde gönüllü olarak yenileme faaliyetine katıldılar, ideal eğitim atmosferini kurabilmek için zaman ve enerji sarf ettiler.
Uzun süreli ve sürdürülebilir gönüllülük çalışmalarında yer alır.
Coca-Cola Türkiye’nin Kız Kardeşim projesi kapsamında CCI Gönüllüleri olarak üniversite öğrencisi genç kadınlara mentorluk veriyoruz.
Fabrikalarımızın olduğu bölgelerde meydana gelebilecek afetlerde fabrikamıza ve çalışanlarımıza destek olur, bölgedeki Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile iş birliği içinde afet yardım çalışmalarına katılır.
Pakistan''da 2022''de yaşanan sel felaketleri Sindh ve Belucistan eyaletlerinde geniş çaplı yıkıma neden oldu. Trajik bir şekilde, yıkım binlerce kişinin evsiz kalmasına, geniş tarım arazilerinin sular altında kalmasına, hayvanların kaybolmasına ve altyapının zarar görmesine ve ayrıca 1500''den fazla talihsiz ölüme yol açtı. Buna yanıt olarak CCI Pakistan ve Coca-Cola Vakfı, sel mağdurlarının kurtarılması ve rehabilitasyonunu desteklemek için hızlı bir şekilde harekete geçti. Etkilenenlerin acil ihtiyaçlarını karşılamak için CCI Pakistan, Ulusal Afet Otoritesine (NDMA) 120.000 litre temiz içme suyu sağladı. Daha sonra CCI Pakistan, Sindh''in uzak şehirleri Jhuddo ve Badin''deki insanlara da ulaşarak yiyecek, barınak çadırları, battaniyeler ve ihtiyacı olanlara ücretsiz tıbbi tarama ve ilaç sunan gezici sağlık kliniğine erişim sağladı. Ayrıca CCI Pakistan gönüllüleri sel mağdurlarıyla dayanışma göstermek için Sindh''in Jhuddo kentine gitti.
1999 Marmara depreminin ardından CCI çalışanları tarafından kurulan Coca-Cola Arama Kurtarma Takımı, çeşitli ilgi ve uzmanlık alanına sahip CCI gönüllülerinden oluştu.
Yetkinliklerini STK’ların ihtiyaçları doğrultusunda kullanır.
Bağışlar
CCI Pakistan’da gönüllülüğü teşvik etmek amacıyla, her yıl Ramazan ayında çalışanlar arasında bağış kampanyası düzenleniyor. Bu yıl yapılan bağış sonucunda; 400.000 öğün yemek dağıtıldı. Ayrıca Rizq iş birliği ile CCI Pakistan gönüllüleri Lahor’da iftar yemeği dağıttı. CCI Ürdün’de Tkiyet Um Ali sivil toplum kuruluşu ile yapılan iş birliği çerçevesinde, 200 adet gıda kolisi bağışlandı. Ayrıca üç gün boyunca Coca-Cola ürünlerinden oluşan yaklaşık 850 adet iftar yemeği dağıtıldı.
2023 yılında Türkiye’nin birçok ilini etkileyerek meydana gelen yıkıcı depremde, CCI Türkiye öncelikli olarak Hazar fabrikasını deprem bölgesine dedike ederek süreç boyunca bölgeye 145 tır su ve içecek sağladı. Bunun yanı sıra, Coca-Cola Sistemi olarak 30 milyon TL bağış ve 50 tane çadır sağlandı. CCI Çalışanları, Kızılay ve AFAD’a 1 milyon 34 Bin TL bağış topladı. CCI bu bağışları eşleyerek aynı miktarda Kızılay ve AFAD’a bağış yaptı.
CCI Türkiye olarak, Datça, Muğla''da meydana gelen orman yangınında söndürme, soğutma ve koordinasyon ekiplerine içecek desteği sağladık.
2022 yılında Pakistan büyük çaplı bir sel felaketi yaşadı. CCI Pakistan, Ulusal Felaket Yönetim Otoritesi''nin çağrısı üzerine, ilk yardım ve kurtarma operasyonunda çalışanlara 140.000 litre Dasani Su temin ederek acil yardım sağladı. İkinci aşamada CCI Pakistan, Sindh''in uzak bölgelerinde selden etkilenen topluluklara rehabilitasyon desteği sağladı. Bu çerçevede, selden etkilenen 10.500''den fazla aile; gıda kolisi, afet çadırları, battaniye ve ücretsiz tıbbi tarama ve ilaç sağlayan mobil sağlık kliniğine erişim gibi yardımlardan faydalandı. Ayrıca, CCI Pakistan gönüllüleri Badin, Sindh''e giderek sel felaketi mağdurlarıyla birebir dayanışma içinde oldu.
CCI Pakistan, Sundas Vakfı ile işbirliği içinde operasyonlarında 226 üniteden fazla kan toplamak için bir kan bağışı kampanyası düzenledi. Kampanya, CCI Pakistan merkezinde tüm çalışanların aktif katılımıyla gerçekleştirilen bir etkinlikle başlatıldı. Uzman hekimler tarafından sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi, kan bağışının önemi, bulaşıcı hastalıklardan korunma ve kan nakli öncesi kan taramasının öneminin anlatıldığı bir konferans verildi. Fitness eğitmenleri ayrıca çalışanlara nasıl formda kalacakları konusunda koçluk yaptı.
CCI Ürdün, Ürdün Gıda Bankası ile işbirliği içinde, Ürdün''deki dezavantajlı aileleri desteklemek için 2015 yılında bir başka gıda yardımı kampanyasını başarıyla tamamladı. CCI Ürdün''den 40 gönüllünün aktif katılımıyla Amman, Akabe, Ceraş ve Mefrak’ta bulunan çoğu mülteci 800 aileye 4.000 yemek ve 800 gıda paketi ulaştırıldı. Kampanya, daha fazla Ürdünlüyü gönüllü olmaya ve kampanyaya katılmaya teşvik etmek için yerel yazılı basın ve TV kanalları tarafından da tanıtıldı.
Hayata Artı Değer Katmak Kanımızda Var! CCI Sapanca Damla Su fabrikası ve Kızılay, Ocak 2013’te, “Kan Veriyor, Damla Damla Hayat Kurtarıyoruz” adlı bir kan bağışı kampanyası düzenledi. Bursa fabrikamız olarak Kasım ayında Kızılay ile birlikte bir kan bağışı kampanyası düzenledik ve 28 ünite kan bağışı yaptık.
Kasım 2013’te CCI Bursa fabrikası satış merkezi olarak, dev bir kumbarada oyuncak ve kitap toplamak üzere bir kampanya başlattık. Elazığ ve Antalya illeri de kampanyaya destek verdi. Toplanan bütün kitaplar ve oyuncakları ihtiyaç sahiplerine dağıttık.
TCCC, Ürdün Gıda Bankası’yla işbirliği yaparak “Açlığa Karşı Hep Birlikte” kampanyasını başlattı ve 615 yoksul aileye her ay gıda yardımı göndererek 180 bin kap yemek ve 11 bin şişe Coca-Cola dağıttı. On şehirde altı ay süren kampanyada her ay yapılan dağıtımlara 150’den fazla CCBCJ gönüllüsü katıldı.
Sapanca Damla Su Fabrikası çalışanları, yerel toplumlara yardıma devam ediyor. CCI’ın Sapanca Damla Su fabrikasında başlatılan kampanya kapsamında, kullanılmayan giysileri yıkayıp ütüleyerek Sakarya Yetimler Derneği’ne bağışladık. Dernek, toplanan 300 kıyafeti ihtiyaç sahiplerine dağıttı.